Jacob Jordaens, de zeventiende-eeuwse Antwerpse meester
Online lezing door Mariëlle Lassche, dinsdag 14 december 2021, 20.00 uur
Jacob Jordaens (1593-1678) wordt samen met Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck gerekend tot de grote drie van de Vlaamse Barok. Hij schilderde vooral grote historiestukken, maar ook genrestukken en portretten en ontwierp wandtapijten. In tegenstelling tot Van Dyck en Rubens is Jordaens nooit hofschilder geweest. Wel kreeg hij in de jaren na 1640, toen zijn beide rivalen waren overleden, steeds meer – vaak vorstelijke – opdrachten uit het buitenland. Zo leverde hij schilderijen voor de Oranjezaal van Huis ten Bosch.
Jordaens bleef zijn hele leven in Antwerpen wonen en werken. Hij was een welvarend man, tot op hoge leeftijd productief. Zijn meest bekende en geliefde werken verbeelden vrolijke gezelschappen zoals ‘de Koning drinkt’ en ‘Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen’. Deze werken waren een grote inspiratiebron voor Hollandse meesters zoals Jan Steen, Frans Hals en Judith Leyster.
Bijzonder trots was Jordaens op de ontvangstkamer in zijn eigen woonhuis in Antwerpen, die hij decoreerde met verhalen over de liefde tussen Amor en Psyche. De schilderingen uit deze kamer zijn recentelijk gerestaureerd en nu te zien in een hedendaagse reconstructie in de tentoonstelling Bij Jordaens thuis in het Frans Halsmuseum te Haarlem.
Mariëlle Lassche heeft sinds 2004 haar eigen onderneming ‘Kunst en Context’, waarin haar cursussen, lezingen en rondleidingen zijn ondergebracht onder het motto: ‘Anders kijken, meer zien’. Kunst en Context
Afbeelding: Jacob Jordaens, Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen, ca. 1640 – 1645
© The Phoebus Foundation, Antwerpen