Zes dagen Kerst! Het Weihnachtsoratorium van Bach, Muzikale lezing door Bert Boter
dinsdag 14 december 2021, 20.00 uur
Plaats: Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Tijdens zijn aanstelling in Leipzig schreef J.S. Bach jarenlang voor iedere zondag een cantate. Behalve voor de stille tijd, de weken voor Pasen en de adventsweken voor Kerst, dat was nu eenmaal een voorschrift in de kerk. Maar met Kerst zelf pakte Bach groots uit. Hij schreef maar liefst zes cantates, voor de 1e, 2e en 3e kerstdag, nieuwjaar, de zondag na nieuwjaar en Driekoningen. Samen vormen deze cantates het Weihnachtsoratorium.

We zullen deze avond gedeeltes horen uit deze zes cantates, steeds voorzien van een toelichting, een soort luisterwijzer. De muziek is van zichzelf al prachtig om te horen, maar wanneer je weet waarop te letten, dan glanst dit stuk nog meer!

 

Bert Boter (1977) studeerde theologie in Leiden. In dat kader schreef hij onder andere een scriptie over het Requiem van Brahms. Muziek is zijn grote passie en hobby. Bert speelt zelf orgel en piano en zingt. Momenteel is Bert predikant van de Protestantse Gemeente Voorschoten. Regelmatig geeft hij binnen en buiten zijn gemeente lezingen op het gebied van (religieuze) muziekstukken.