Dinsdag 8 oktober 2024, 20.00 uur

Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Lezing door Marcel Teunissen

Organische architectuur van wereldformaat: het werk van Santiago Calatrava 

Na 1990 doorbrak de Spaanse architect Santiago Calatrava (1951) een lange traditie van bruggen en stations die in de regel door civiele ingenieurs werden ontworpen.

Met bouwtechnisch vernuftige constructies in vloeiende vormen werden de grenzen van de architectuur verkend. Het oeuvre werd na 2000 uitgebreid met openbare gebouwen als musea en theaters, maar ook met iconische woongebouwen. Het grootste project is een ensemble van culturele gebouwen in Valencia, de geboortestad van Calatrava.

Valencia, Centrum voor Kunsten en Wetenschappen

  Milwaukee Kunstmuseum

De laatste jaren wordt de steeds spectaculairdere vormentaal toegesneden op verduurzaming en klimaatadaptief bouwen.

Manifestatie ‘de toekomst van de nieuwe Haagse School’

 

 

Drs. Marcel Teunissen (Den Haag, 1961) is als architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Nederlandse architectuur en stedenbouw van de 19e en 20ste eeuw. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op de architectuur van Nederlandse ziekenhuizen. Hij is sinds 2008 actief als zelfstandig onderzoeker, docent, studentenbegeleider aan de TUD, publicist en excursieleider. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Schoone Eenheid (2008), Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010), Chinese Muur 50 jaar (2015), De Papaverhof van Jan Wils (2017, 100 jaar Nieuwe Haagse School (2018), 100 jaar modern Den Haag en Bergen architectuur,

Momenteel werkt hij in teamverband aan een multimediaal project waarin alle Nederlandse architectuur in het buitenland wordt geïnventariseerd en beschreven: Dutch Architecture Abroad.