Expositie Agnes van den Boogaard en Ronald Holweg
9 juli – 8 oktober 2018

2018 07 BoogaardHolweg1Agnes van den Boogaard moet ‘met haar handen bezig zijn’, zoals ze zelf zegt. Als je met haar praat loopt dat ook als een rode draad door het gesprek. Van jongs af aan altijd al creatief bezig met (portret)schilderen, boetseren en beeldhouwen. Haar grote inspiratiebron was de beeldhouwster Inge Toner, met wie zij in de jaren ‘90 in contact kwam.

In de vitrine kunt u mooie beelden van Agnes zien, gehouwen uit onder andere marmer, serpentijn en speksteen. Zij doet alles met de hand, van het eerste grove hakken tot en met het polijsten. Afhankelijk van de hardheid van de steensoort een lang of korter proces. Altijd laat zij zich leiden door de vorm van de ruwe steen, van daaruit ontstaat het uiteindelijke beeld, abstract of figuratief. Agnes van den Boogaard heeft al vaker geëxposeerd en zal dat in de toekomst blijven doen.

Ronald Holweg is een vriendelijke, rustige man die prachtige lino’s en etsen maakt. De basis van zijn werk ligt in zijn middelbare schooltijd, waar het mogelijk was tekenlessen te volgen. Hij begon met tekenen en dan vooral portrettekenen, maar ging al gauw ook aquarellen en gouaches maken. Na zijn pensionering vond hij een eeuwenoude kunstenaarsvereniging in Leiden, waar hij zich opgaf als cursist. Het gebouw waar deze cursussen worden gegeven ‘ademt een sfeer die aanzet tot kunstzinnige actie’, zoals hij zegt. Tijdens deze cursussen bekwaamde hij zich niet alleen verder in tekenen, maar ook in boetseren en grafische technieken zoals etsen en lino’s. Ronald Holweg is wars van het abstracte, hij werkt altijd figuratief, naar eigen zeggen ‘met een zweempje stylisme erin’. Hij laat zich inspireren door ‘van alles’: de natuur, een foto of een interessant object dat hij in de stad tegenkomt. In de vitrine in De Sterrentuin ziet u een aantal mooie etsen en lino’s van zijn hand.


2018 07 BoogaardHolweg2 2018 07 BoogaardHolweg4 2018 07 BoogaardHolweg3

2018 07 BoogaardHolweg5