Expositie Robert Koreman    7 oktober – 14 december 2019

Kunstenaar Robert Koreman, een aimabele leraar Nederlands die inmiddels de 60 is gepasseerd, steekt  veel energie en tijd in zijn twee passies: volwassenenonderwijs en zijn grote hobby keramiek.
Hij vertelt er met aanstekelijk enthousiasme over. De liefde voor keramiek begon al vroeg. Als jonge jongen was hij altijd al ‘creatief aan het knutselen en rommelen’, maar door de opleiding aan de pedagogische academie kreeg dit alles wat meer structuur. Daarna ging hij cursussen boetseren en beeldhouwen volgen bij Kunst en Ontspanning in Leiden, het huidige BplusC. Ook kwam hij in die tijd in contact met beeldhouwster Fredy E. Wubben, bij wie hij veel inspiratie opdeed. Nu is hij al ruim 20 jaar cursist bij Mieke Bakker in Leiderdorp. Hij leert nog veel van haar terwijl er ook regelmatig een wisselwerking van elkaar inspireren is. Zijn cursusavond bij haar is heilig.

Het werk van Robert Koreman laat zich niet in een hokje stoppen: je ziet figuratieve, maar ook abstracte werken, sommige gedeeltelijk geglazuurd, andere met het mooie patina van de chamotteklei. Een kunstwerk vormt zich in zijn handen, meestal ontwikkelt het zich al doende. Hij heeft een sterke emotionele band met al zijn kunstwerken, want ieder stuk herbergt een eigen unieke herinnering, die hij koestert. Zijn grootste uitdaging is momenteel om iets heel speciaals te ‘vangen’ in zijn keramiekwerk: het moment van stilstaan na beweging. In de schilderkunst en bij bronzen beelden is dat moment goed zichtbaar te maken, maar in de keramiek is dat bijzonder moeilijk. Wij hopen dat het hem lukt, dat zou de kroon op zijn toch al prachtige werk zijn.


2019 10 RobertKoreman2  2019 10 RobertKoreman3  2019 10 RobertKoreman4

2019 10 R.Koreman5Vitrine van de Kunstkring in het Atrium van ‘De Sterrentuin’, Van Diepeningenlaan 110, 2353 KA Leiderdorp