Expositie schilderes Monique Ye  &  dichter Hans van der Veen
13 oktober 2014 – 12 januari 2015

2014 10 Ye1

Monique Ye is een gedreven schilderes. Reislustig, met veel opmerkingsgave en een grote interesse in zowel de natuur als menselijke taferelen. Van nature is zij betrokken, maar ook laconiek. Voor haar geen zware, sombere schilderijen, maar liever vrolijk en kleurrijk en impressionistisch.
Monique heeft twee jaar avondopleiding gedaan bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daarna heeft zij lessen gevolgd in Leiden bij Ars Aemula Naturae Leiden, o.a. bij Gerard de Wit en Lenie Noyen.
Schilderen is altijd ongelooflijk belangrijk geweest in haar leven en geeft haar een fijn gevoel van geestelijke onafhankelijkheid.
Een kunstschilder die haar telkens weer inspireert en fascineert is Marc Chagall, vooral door zijn gebruik van surrealisme, zodat zijn werken een mengeling zijn van werkelijkheid en fantasie. Monique vindt daarin veel herkenning. De schilderijen in De Sterrentuin zijn gemaakt in gemengde technieken: aquarel-, plakkaat- en acrylverf.

2014 10 Ye22014 10 Ye3

 

 

2014 10 Veen2Hans van der Veen (Leeuwarden, 1947) studeerde germanistiek
in Leiden en München en was 38 jaar leraar Duits te Leiden.
Na zijn pensionering maakt hij van zijn beroep een hobby en vertaalde enkele Nederlandse dichters naar het Duits.
Nachdichten noemt Hans dat, want ‘waar het rijmt, allitereert etc., moet dat ook in het Duits’.
Zo verschenen in eigen beheer o.a. vier tweetalige bundels van het ‘Leidse Levende Literaire Kwartet’ met: Pink Meltzer, Anton Korteweg, Frank Koenegracht, Cees van Hoore en laatstelijk de niet meer levende Piet Paaltjens.
Op dit moment houdt een Slauerhoff-project hem bezig:
15 Nederlands-Duitse gedichten van de dolende scheepsarts.
Zie voor meer info: www.hansvertaalt.de

                                                           foto: Hans als Piet Paaltjens

 

 

2014 10 Veen3