Expositie Marianne van de Salm & Nicole Stevens
9 januari – 8 april 2019

2019 01 SalmStevens01

Hoewel beide keramisten met dezelfde technieken en materialen werken, zie je meteen verschil in de objecten: bij Nicole (rechts) zie je fantasiebeelden terwijl Marianne graag schalen en vazen maakt. Bij beiden zie je dat er veel tijd en aandacht is besteed aan alle objecten en dat ontdek je helemaal als je hun toelichting op het proces hoort. Om te beginnen is er de keuze tussen verschillende soorten klei, van heel licht tot zwaar, iedere soort in meerdere tinten, van lichtgrijs tot aarderood.
Van de klei wordt het object opgebouwd door middel van plakken of ringen, of ingelegd in een bestaande mal. Hierbij moet de klei zorgvuldig ontdaan worden van luchtbelletjes, omdat één luchtbelletje ervoor kan zorgen dat het object in de oven uit elkaar spat.
De kleurkeuze is belangrijk voor het glazuren, omdat dezelfde kleur glazuur op de verschillende kleuren klei anders uit de oven komt. Het bakproces van de objecten kent complexe technieken, van de traditionele kleioven tot de zaagsel- of pitoven en de raku-oven. Deze laatste heeft zijn oorsprong in de Japanse theetraditie, waar de theekommen op·een speciale manier werden gebakken.
Het is boeiend om Nicole en Marianne zo enthousiast over hun hobby te horen vertellen. Het resultaat is een prachtige expositie van bijzondere keramiekwerken.

2019 01 Salm Stevens2  2019 01 Salm Stevens3  2019 01 Salm Stevens4  2019 01 Salm Stevens5
2019 01 Salm Stevens6
   Vitrine van de Kunstkring in het Atrium van ‘De Sterrentuin’, Van Diepeningenlaan 110, 2353 KA Leiderdorp