Expositie Marga Lansink    12 januari – 13 april 2015

2015 01 Lansink1

Vanaf eind jaren tachtig houd ik mij al bezig met textiel, patchwork en quilten. Veertien jaar lang heb ik quiltles gegeven, waarbij naast de basistechnieken vooral het zelf ontwerpen centraal stond.

Na het volgen van de kadercursus Quilten Speciaal heb ik de ‘traditionele’ grondvorm van de quilt steeds meer losgelaten.

Terwijl textiel en garens het hoofdmateriaal blijft, worden andere elementen toegevoegd, zoals papier, kunststof, nonwoven vliezen of vondsten uit de natuur. Ik gebruik stofverf, zeefdruk en andere druktechnieken om de stof te bewerken.

Het meeste van mijn werk begint als een collage waarna door toevoegingen het totale beeld ontstaat. Als laatste gebruik ik steken met de hand en machine om textuur, diepte en betekenis toe te voegen. Ideeën kunnen komen van een stuk papier, stof, een foto, een nieuwsfeit dat mijn verbeelding prikkelt of niets van dat alles. Van tijd tot tijd ontstaan ook driedimensionale objecten.  

De kunst die ik creëer, is mijn manier de wereld om mij heen te doorgronden en te documenteren. De mogelijkheden en de begrenzing van het creatieve proces zijn integrale delen van het ontwerp en prikkelen mijn creativiteit.


Met veel plezier ben ik lid van het collectief ‘StiQS’.

Textielkunstenaars, voortgekomen uit eerdergenoemde kadercursus, werken samen om hun kennis te vergroten en de grenzen van de creativiteit op te zoeken. StiQS laat zich jaarlijks coachen door kunstenaars uit verschillende kunstdisciplines. Dit werkt verrassend stimulerend op de eigen creativiteit. 

 

2015 01 Lansink2  2015 01 Lansink3   2015 01 Lansink4

2015 01 Lansink5