Op zoek naar de nieuwe zijderoute, door Hans Luiten.

Eind 19e eeuw waagden Hongaarse, Franse, Chinese en Russische onderzoekers zich steeds verder in de onherbergzame gebieden van Centraal-Azië. Soms als ontdekkingsreizigers, soms als archeologen, maar soms ook als spionnen.

Op hun gevaarlijke reizen troffen ze verlaten nederzettingen aan. Het bleken restanten van boeddhistische steden, van islamitische moskeeën en grote karavanserais. Zij waren op een oude handelsweg gestuit: de zijderoute.

In deze lezing reizen we langs deze route. Een route die zo beroemd was dat hij werd bezongen in gedichten, in boeken en in onze eeuwen: de speelfilms. Aan de hand van een aantal fragmenten verwonderen we ons over deze verbinding tussen oost en west.  Een verhaal over Sogdische paarden, Afghaanse Boeddhabeelden, de veroveringen door Djenghis Khan, de handel in Russische slaven, de adembenemend mooie islamitische architectuur en tot slot: de Nieuwe Zijderoute van Xi Jinping.

Hans Luiten volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije en het Midden-Oosten, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Na vele jaren in politieke functies houdt hij sinds 5 jaar lezingen, geeft les, onderzoekt, schrijft en begeleidt reizen naar Turkije, Oezbekistan en andere landen.