Kom dichter bij Frida, lezing door Birgitte Mommers
14 september 2021 om 19.00 – 20.00 uur en 20.30 – 21.30 uur, Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Vanaf september zullen de lezingen weer in de zaal van de Scheppingskerk kunnen plaatsvinden. Het bezoekersaantal is echter nog gelimiteerd tot 70 personen. Daarom organiseren wij twee maal dezelfde lezing van een uur. Zodra de anderhalve meter regel vervalt zullen wij de lezingen weer als vanouds kunnen laten plaatsvinden. Zie ook de melding onder de button ‘RIVM-update’.

Frida Kahlo herkent u meteen! In haar vele zelfportretten beeldt zij zichzelf af in de kleurrijke, traditionele kleding van Mexico, en benadrukt ze steevast haar zware wenkbrauwen en gezichtsbeharing.

Toch gaan haar zelfportretten, en ook andere schilderijen, verder dan alleen deze uiterlijke kenmerken. Zo verbeeldt zij regelmatig ook de relatie met Diego Rivera, die tot de bekendste schilders van Mexico hoorde. Met hem deelde zij niet alleen een artistieke passie, maar ook de idealen van de Mexicaanse revolutie. Daarnaast speelt de nationale Mexicaanse identiteit in cultuur en geschiedenis een belangrijke rol in hun werk. In het werk van Frida komt dat onder andere naar voren in symbolen die samenhangen met de Mexicaanse identiteit.

In deze lezing ontdekt u Frida’s leven en opvattingen aan de hand van haar schilderijen. Aan bod komen onder andere haar liefdesleven en haar opvattingen over haar vaderland Mexico.

Vanaf 28 mei is een tentoonstelling van haar werk en van Diego Rivera te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Deze duurt t/m 3 oktober a.s. Daarna volgt een tentoonstelling over haar in het Drents Museum in Assen.
Birgitte Mommers zal tevens aandacht aan de tentoonstelling besteden.

Birgitte Mommers (1976) is kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis. Zij studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam in de studierichting Renaissance  en Barok, maar houdt zeer van de breedte van haar vak. Daarnaast is zij eigenaresse van
Art & Leisure.

Foto schilderij Frida Kahlo, Zelfportret met apen, 1943
Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and
The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. ©
2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust,
Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021