11 mei 2021, 20.00 uur  De Cisterciënzer orde, in eenvoud en armoede de wereld veroverd
Online-lezing door historicus Saskia Poelman
De Cisterciënzer orde werd opgericht in een periode waarin de geestelijke wereld zich volop aan het ontwikkelen was. Zij zetten een tegenbeweging in tegen de macht en rijkdommen van de bestaande kloostercomplexen. Robert de Molesme stichtte Het Nieuwe Klooster, in Molesme, Frankrijk. Al snel echter zou dit Nieuwe Klooster ook te veel rijkdom vergaren door schenkingen van de Bourgondische adel. Tijd voor een radicaal experiment op het grondgebied van zijn familie in Cîteaux. Robert blijft daar niet lang, maar zijn volgelingen zetten de strijd door om in armoede te kunnen leven zoals Christus leefde. Zo ontstaat een nieuwe succesvolle beweging met een netwerk aan abdijen.
In 1115 sticht Bernardus van Fontaines een belangrijke abdij in Clairvaux. De stichter ontleent zelfs zijn naam aan die abdij: Bernard van Clairvaux.
Er komen ook kloosters voor vrouwen en de huizen verspreiden zich over heel Europa. Bij zijn dood in 1153 telde de orde al meer dan 300 abdijen, die meestal waren gevestigd in onherbergzame streken, waar men leefde onder grote ontberingen.

In deze lezing maakt u kennis met de tijd, de historische gebeurtenissen en uiteraard de belangrijkste personen en momenten uit de historie van de Cisterciënzer orde. 

Saskia Poelman werkt als docent geschiedenis op een school in het voortgezet onderwijs. Ze geeft met veel plezier en passie les. Verhalen vertellen is wat ze graag wil doen.
Daarnaast heeft Saskia een brede achtergrond in de reiswereld en erfgoedsector, waarbij ze zich heeft verdiept in onderwerpen van de prehistorie tot Koude Oorlog, Middeleeuwen tot Maatschappij van Weldadigheid, van kunstgeschiedenis tot Chinese geschiedenis.   SaskiaPoelman.nl