Angst in de beeldende kunst, lezing door kunsthistorica Odette Breijinck
Dinsdag 12 oktober 2021
De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond Covid-19 begint de lezing om 20.15 uur of, indien het aantal bezoekers nog beperkt is tot 70, in de vorm van twee lezingen van een uur:┬á 19.00 – 20.00 uur en 20.30 – 21.30 uur. Informatie hierover wordt tijdig gegeven.

In de beeldende kunst is het thema ÔÇśAngstÔÇÖ niet erg voor de hand liggend, maar is toch in veel schilderijen te herkennen. Het is interessant om te zien hoe vanaf de Oudheid tot heden dit gegeven wordt afgebeeld, hoe het wordt opgevat en of het in de loop der tijd verandert. In de mythologische vertellingen uit de Oudheid werd de personificatie van het begrip Angst (Phobos) vergezeld door zijn tweelingbroer Deimos (Paniek). In de Westerse kunst zien we angst verbeeld van Francis Bacon tot Edvard Munch, van Goya tot Picasso. Bent u bestand tegen de beelden van angst of weet u ze misschien na de lezing zelfs te waarderen?

 

Vanaf 1988 geeft kunsthistorica Odette Breijinck les aan uiteenlopende groepen belangstellenden, van 8 tot 88 jaar. Zij biedt een gevarieerd programma. Mensen leren kijken naar kunst waardoor ze beter kunnen ÔÇśzienÔÇÖ is haar grootste passie. ÔÇśHet vertellen van verhalen over de context waarbinnen kunstwerken ontstaan, is spannend, ontroerend en mooi. Zie ook: Le Canard