Anders Zorn, Zweedse schilder, etser en beeldhouwer
Online-lezing door Wendy ­Fossen

Glooiende heuvels, besneeuwde dennen, kleurrijke klederdrachten en houten huizen. Een beeld dat gelijk doet denken aan Zweden. Natuurlijk is dat net zo geconstrueerd als molens, klompen en polders waar buitenlanders aan denken wanneer je ze naar hun beeld over Nederland vraagt. Beide percepties zijn ontstaan in de late 19e eeuw, in Nederland dankzij de Haagse School en in Zweden dankzij Anders Zorn.

Zorn reisde de hele wereld rond en kreeg opdrachten van de rich and famous. Hij verdiende genoeg geld om een mooi huis in welke moderne metropool te kunnen kopen. Echter, hij koos voor Mora. Elke keer wanneer hij ’s zomers terugkeerde in zijn geboorteplaats, zag hij hoe het traditionele leven wegsijpelde. Dus sprong hij op de bres om het authentieke Zweden te bewaren door het Zweedse leven in zijn schilderijen vast te leggen.

In Zweden is Anders Zorn een superster, niet alleen vanwege zijn internationale werk en als vertolker van de Zweedse Idylle, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid. Hij laat geen medium onberoerd. Hij begint als aquarellist, stapt over naar de olieverf schilderijen terwijl hij ook aan houtbewerken, beeldhouwen, etsen en fotograferen doet. Al deze aspecten komen aan bod tijdens de lezing door Wendy Fossen.

Kunsthistorica Wendy Fossen van Casa dell’Arte geeft geen droge colleges maar vertelt met veel vuur en passie over kunst. Zo laat ze de worsteling van de kunstenaar met zijn opdrachtgever zien en gaat ze dieper in op het persoonlijke leven van flamboyante kunstenaars. Ze geeft lezingen en cursussen, werkt als museumgids, verzorgt stadswandelingen en begeleidt reisgroepen.