Alphonse Mucha
Hoe een Tsjech de smaak in het Parijs van rond 1900 beïnvloedde

Dinsdag 12 april 2022, 20.00 uur lezing door kunsthistorica Elsje Drewes,
Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

De Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) wordt in de late 19e eeuw in Parijs in één klap beroemd met een door hem ontworpen reclameposter voor een toneelstuk van Sarah Bernardt: zij biedt hem meteen een contract aan om affiches te maken voor haar komende voorstellingen.

Ook bij het publiek valt zijn stijl in de smaak en hij ontwerpt talloze posters van vrouwen met weelderige lokken die als een waterval over hen heen vallen. Verleidelijk kijken ze je aan terwijl ze een product aanprijzen of een maand voorstellen op een kalender.
Tijdens de lezing zien we hoe het Kunstmuseum Mucha’s grafisch werk toont en vervolgens plaatst in de context van de Parijse kunst en mode, puttend uit de rijke eigen collectie uit dit tijdvak. Met name het glaswerk van Émile Gallé neemt een prominenten plek in. Tot slot wordt tijdens de lezing ook aandacht aan de revival van Mucha’s werk in de jaren ’70 die in de laatste zaal van de tentoonstelling wordt getoond en zo menig bezoeker meeneemt naar diens jongere jaren.