2014-10 Rothko1  

 

Mark Rothko, ‘de kleur van de ziel’, lezing door Caroline Lassche

Mark Rothko leefde van 1903 tot 1970. Hij was van Joods-Russische afkomst, maar groeide op in Amerika. Het oeuvre van Mark Rothko (1903-1970) is episch en tegelijk heel intiem en menselijk; het spreekt tot de verbeelding en kent vele liefhebbers.
Zijn uit veel verflagen opgebouwde kleurvelden zijn van een ongekende intensiteit en sensualiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en zoals vaker met grote kunstenaars, een moeilijk leven kende; gevoed door de ontgoocheling die de wereldoorlogen teweeg hadden gebracht en geteisterd door depressie. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert.
Zijn tentoonstellingen trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op.

Deze lezing van Caroline Lassche bereidt u voor op de tentoonstelling van Rothko die dit jaar in het Gemeentemuseum plaatsvindt. Het is meer dan veertig jaar na de laatste tentoonstelling van Rothko in Nederland en dus hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met een van de grootste abstracte schilders uit de kunstgeschiedenis.

► video over Mark Rothko van ARTtube – Gemeentemuseum Den Haag