2016 06 Bauhaus

14 juni 2016, ‘Weimar en Dessau: van Barok tot Bauhaus’, lezing door Yvonne Hilgenkamp

We beginnen met een korte inleiding op de plaats Weimar in de geschiedenis van de Duitse republiek. Velen kennen het charmante stadje vanwege intellectuele grootheden als Friedrich Schiller en Johann-Wolfgang von Goethe, maar ook van de indrukwekkende Anna-Amalia-bibliotheek of Art Nouveau-architect Henry van de Velde.
Bovendien gaf Weimar haar naam aan de Weimarrepubliek, die heeft bestaan van het einde van de Eerste Wereldoorlog tot 1933 als Adolf Hitler de macht opeist.
2016 06 Bauhaus Trap
In 1919 wordt in Weimar het Staatliches Bauhaus opgericht, een vernieuwende opleiding voor architectuur, kunst en design.
Uitgangspunt: verzoening van kunst en ambacht, wat in de hoogtijdagen zal verschuiven naar verzoening van kunst en industriële vormgeving. Tijdens deze lezing gaan we het hebben over de ideologie van de eerste directeur-architect Walter Gropius, de onconventionele Vorkurse (het eerste leerjaar) van de excentrieke kunstpedagoog Johannes Itten, de verhuizing van Weimar naar Dessau, de indrukwekkende docentenkring waaronder internationaal vermaarde kunstenaars als Wassily Kandinsky en Paul Klee, alsmede hoe het de Bauhaus-adepten is vergaan na de opkomst van het nationaal-socialisme.

ASK history is het bureau van kunst- en architectuurhistoricus Yvonne Hilgenkamp