2015-01 Lalique glaskunst  

René Lalique, art-nouveau kunstenaar, ‘Juwelen van glas’, lezing door Wendy Fossen

De Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique (1860–1945) was in 1890 al wereldberoemd. Lalique liet zich inspireren door flora, fauna  en de vrouwelijke vormen. Ondanks dat zijn werk hèt symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco is, waren de materialen die hij toepaste ongebruikelijk. Hij koos voor email, leer en halfedelstenen en zijn ontwerpen werden veelal onder zijn toeziend oog door specialisten uitgevoerd.


Kenmerkend voor René Lalique is dat hij voortdurend zocht naar vernieuwing. We zien dit niet alleen in de materialen – hij gebruikte bijvoorbeeld  bakeliet voor zijn objecten – maar hij had ook een neus voor nieuwe ontwikkelingen. Dankzij een nieuw procedé kon bijvoorbeeld parfum op grote schaal geproduceerd worden. Voor de verkoop van deze langer houdbare parfums waren flacons nodig. In plaats van alleen het etiket te ontwerpen zoals was gevraagd, ontwierp hij ook de flacons. Zijn naamsbekendheid was toen al zo groot, dat de parfumhuizen graag hun parfum in zijn flacons verkochten.

Lalique heeft gedurende zijn leven een enorme diversiteit aan producten ontworpen. Aan de hand van zijn rijke oeuvre krijgt u tijdens de lezing inzicht in de receptie van zijn werk door zijn Nederlandse clientèle tijdens het interbellum en kunt u genieten van vele prachtige stukken, variërend van juwelen zoals hangers, oorbellen, manchetknopen, tot flacons, van een schaal van Prins Bernhard tot het eerste verzamelstuk van presentator en televisiemaker Lennart Booij.

In de Hanzestad Doesburg staat een Lalique Museum alwaar een groot aantal objecten zijn tentoongesteld.  musee-lalique.nl