2017 09 FerdinandBol

Medio oktober 2017 wordt op verschillende locaties in Amsterdam in omvangrijke overzichtstentoonstellingen aandacht besteed aan Govert Flinck (1615-1660) en Ferdinand Bol (1616-1680). Beide kunstenaars waren leerling van Rembrandt, maar eenmaal zelfstandig ontwikkelden beiden zich tot de belangrijkste en succesvolste Amsterdamse portret- en historieschilders gedurende De Gouden Eeuw.

In tegenstelling tot Rembrandt kregen zij gedurende hun hele loopbaan veel prestigieuze opdrachten van vermogende kooplieden en invloedrijke regenten in Amsterdam. Flinck en Bol positioneerden zich in dit elitenetwerk doordat ze artistieke kwaliteit én flexibiliteit combineerden met effectief netwerken.

Het Amsterdam Museum organiseert samen met Museum Het Rembrandthuis de eerste omvangrijke overzichtstentoonstelling ooit over deze schilders.

In het Rembrandthuis, de plek waar beider meesters bijna twintig jaar lang hebben gewoond en gewerkt, zal de nadruk liggen op hun leertijd bij Rembrandt.

Twee andere locaties in de stad, het Paleis op de Dam en Museum Van Loon, sluiten aan bij de tentoonstelling door in dezelfde periode aandacht aan de twee kunstenaars te schenken.

Saskia van Baatenburg de Jong-Telling geeft u alvast een voorproefje van de komende grote najaarsexposities in Amsterdam.