2016 01 VanGogh  

 

12 Januari 2016, ‘Van Gogh schilderijen, van binnenuit bekeken’, lezing door Rob Bouwman

Rob Bouwman is sinds 1993 betrokken bij het blootleggen van de verborgen schatten in schilderijen met behulp van geavanceerde technieken van het Shell laboratorium op Amsterdam-Noord. Vanaf 2000 t/m 2017 is Shell betrokken bij het oeuvre van Van Gogh voor zover dat in bezit is van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Een verkenning die heeft geleid tot nieuwe inzichten over Vincents werkwijze.

Hoe die samenwerking tot stand is gekomen, zal fysisch chemicus, maar ook professioneel kunstschilder Rob Bouwman, kort uiteenzetten. Vervolgens aandacht besteden aan de mens en schilder Van Gogh aan de hand van een ‘speurtocht door Parijs’ waar de schilder twee van zijn negen jaar als schilder doorbracht, jaren waarin hij radicaal veranderde van de schilder van het donkere, soms modderige palet in de schilder van het licht.

In het tweede deel van de lezing licht hij het proces van het onderzoek toe, alsmede de technische kant daarvan. Wat begon als het zoeken naar informatie om de restaurator te helpen om de duurzaamheid van restauraties te verhogen, leidde tevens tot het beter begrijpen van de werkwijze van Vincent. Dit bleek voor kunsthistorici van groot belang aangezien de ideeën over zijn werkwijze door het onderzoek op zijn kop zijn gezet.

Beluister Unity-FM interview met onze voorzitter Ellen Cazemier