2019 06 Dobrowolski

Schoonheid en bekendheid gaan niet altijd hand in hand. Weinig Nederlanders hebben van Wojciech Weiss en Jacek Malczewski gehoord. Zowel Weiss (1875-1950) als Malczewski (1854-1929) worden tot de stroming ‘Jong Polen’ gerekend. Het was een beweging in de kunst, literatuur en muziek die tussen ca. 1890 en de EersteWereldoorlog bestond en als een van de belangrijkste artistieke periodes van de Poolse kunst wordt beschouwd. 2019 06 Apollo Het uiterlijk is vaak art nouveau, soms met een vleugje expressie en inhoudelijk heel wat symbolisme en Poolse thematiek.
Maak kennis met de Poolse kunstenaars en hun prachtige schilderijen, glas-in-loodramen en tekeningen. Dit alles geplaatst in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken.

BureauBoeiend.nl