11 april 2017
‘Kunststoffen in kunst, waar doen ze het van’, lezing door Karin Braamhorst.
In deze lezing kijken we naar kunst vanuit het perspectief van het materiaal. Kunstharsen en glasvezelversterkte stoffen werden vooral industrieel gebruikt voor bootrompen, carrosserieën en zwembaden – zaken waarbij licht gewicht en sterkte voorop staan. In de jaren vijftig ontdekten kunstenaars deze materialen. Daardoor hebben deze materialen weinig traditie en een korte geschiedenis. Ze zijn goedkoop en makkelijk te verkrijgen, maar er zitten ook gezondheidsrisico’s aan. Daarom moeten ze voorzichtig gebruikt worden.
Kunstharsen en glasvezelstoffen bleken ook ongelooflijk veel mogelijkheden te hebben voor beeldhouwers. Velen hebben uitgebreid geëxperimenteerd met deze stoffen. Tijdens deze lezing komen tal van moderne kunstenaars aan bod. Zij die experimenteren met dit nieuwe materiaal, zoals de Duitse Eva Hesse en zij die er hyperrealistische beelden van maken zoals Duane Hanson en Ron Mueck. Het zijn beeldhouwwerken die door gebruik van echte rekwisieten zo veel mogelijk lijken op de werkelijkheid.
Karin Braamhorst is kunsthistoricus, docent en auteur van o.a. het ‘Ikonen Lexicon’ (2004) en ‘Het poppenhuis van Petronella Oortman’ (2014).
Karin Braamhorst