2015 12 JeroenBosch  

8 december 2015, ‘Jheronimus Bosch, Visioenen van een genie’,

lezing door Sophie Tutelaers

Wellicht bekruipt u een gevoel van onbehagen, als u goed kijkt naar de schilderijen van Jheronimus Bosch. Hoe kan het dat alles zó werkelijk en van deze wereld lijkt te zijn? Uw verstand waarschuwt u echter: dat wat u ziet, kan geen werkelijkheid zijn. Een monnik kan immers niet vliegen op de rug van vis, een man is niet even groot als een aardbei. Hoe heeft deze unieke kunstenaar dergelijke werelden kunnen bedenken? En wat maakt dat de beelden u toch zo bekend, vertrouwd en redelijk voorkomen?

Kunsthistorica Sophie Tutelaers baant zich met ons een weg door het wonderlijke oeuvre van Jheronimus Bosch. Een kunstenaar die op de drempel staat van een nieuwe tijd: de Renaissance.  

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert in 2016 de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie. Met naar verwachting 20 schilderijen (panelen en triptieken) en 19 tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch (ca. 1450 ’s‑Hertogenbosch 1516) ooit.
Eenmalig keert het leeuwendeel van zijn oeuvre terug naar ’s-Hertogenbosch, de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 dat in 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500e sterfjaar van de kunstenaar.