2015-02 Carthago  

Carthago, handels- en machtsimperium; opkomst, bloei en val van een wereldstad, lezing door Lucas Knitel

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling ‘Carthago’ in Rijksmuseum voor Oudheden Leiden, 27 november 2014 t/m 10 mei 2015.

Voor deze tentoonstelling zijn bruiklenen betrokken van o.a. het Louvre, het British Museum en verscheidene Tunesische musea. Samen met Leidse topstukken vertellen deze objecten het verhaal van Carthago, de grote Romeinse erfvijand en evenknie aan de overzijde van de Middellandse Zee. Als centrum van een uitgestrekt handelsnetwerk, groeide Carthago uit tot een van de grootste steden van het mediterraan gebied en stak het in rijkdom, invloed en vernuft Rome, Athene en Alexandrië naar de kroon.

Tijdens de lezing passeren onder meer de roemruchte Hannibal en zijn olifanten, de vermaarde Carthaagse vloot en het vermeend brengen van kinderoffers door de Carthagers de revue. Ook minder bekende zaken als de Carthaagse godenwereld, het dagelijkse leven in de metropool en de herontdekking van de oude stad door een Nederlandse ingenieur worden besproken. De lezing zal worden afgesloten met een beschouwing van de val van Carthago en vernietiging van deze wereldstad door de Romeinen.

Hoe anders zou de wereldgeschiedenis zijn verlopen als niet Carthago, maar Rome het onderspit had gedolven? De vernietiging van deze grootse stad mag wat dat betreft met recht een wereldschokkende gebeurtenis genoemd worden.

In vervolg op de lezing organiseert Lucas Knitel op vrijdag 13 en zaterdag 14 februari 2015 om 10.15 uur een rondleiding in het RMO. Hiervoor kunt u zich inschrijven na afloop van de lezing van 10 februari a.s. Kosten rondleiding 5 euro, te betalen bij inschrijving.