2017 01 JanSluijters
Jan Sluijters, Maannacht IV (1912)

 

10 januari 2017, ‘Museum Voorlinden, het begin van een nieuw museum’. Lezing door Suzanne Swarts.

Vanaf september 2016 is Museum Voorlinden open voor publiek. In drie ruimtes worden kunstwerken uit een van de grootste particuliere collecties van moderne en hedendaagse kunst in Nederland getoond. De verzameling staat bekend als de Caldic Collectie. Ruim veertig werken zijn in de openingstentoonstelling ‘Full Moon’ te zien. Of de werken bij elkaar passen? Dat mag je als kijker zelf uitmaken. Hetzelfde geldt voor een speciaal voor dit museum gemaakt kunstwerk, de ‘Swimming Pool’ van Leandro Ehrlich. Het is bedoeld om het publiek te prikkelen.

Dezelfde filosofie is terug te vinden in het gebouw midden in de duinen van Wassenaar.
2017 02 MuseumgebouwDe speciale dakconstructie en de grote ramen zorgen voor een haast magische lichtval op de getoonde kunstwerken. Omringd door de natuur zal het dagelijks verschil in kleur en intensiteit van het licht bij ieder bezoek voor een andere kunstbeleving zorgen.

Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden, die al ruim 10 jaar met de verzamelaar en initiatiefnemer Joop van Caldenborgh samenwerkt, vertelt alles over het prille begin van de collectie, de eerste ontwerpschetsen, de magie van het inrichten van een tentoonstelling en doet verslag van de eerste maanden openstelling van het museum.
Museum Voorlinden