2018 10 Sterrewacht

De oude Sterrewacht aan de Witte Singel in Leiden staat symbool voor het baanbrekend wetenschappelijk onderzoek in de sterrenkunde dat hier heeft plaatsgevonden en heeft de universiteit van Leiden voorgoed op de ‘astronomische wereldkaart’ gezet. Beroemde sterrenkundigen als De Sitter, Hertzsprung, Oort, Van de Hulst hadden in het monumentale gebouw hun werkplek. Ook waren grote wetenschappers uit het buitenland, waaronder Einstein, frequent aanwezig om wetenschappelijk te brainstormen met gelijkgestemden. 2018 10 Planeten

In de lezing wordt de geschiedenis van de sterrenkunde besproken, van de oude Grieken en Egyptenaren tot het heden. Gelijktijdig zal de invloed van de sterrenkunde op het maatschappelijke, religieuze en culturele leven worden beschouwd. Parallel aan de mondiale ontwikkelingen in de sterrenkunde wordt de opkomst en geschiedenis van de sterrenkunde in Leiden gevolgd; de oprichting van de Leidse Universiteit, de start van het sterrenkundig onderzoek op het dak van het academiegebouw aan de Rapenburg, de bouw en uitbreidingen van de huidige Sterrewacht.

NB. De lezing is goed te volgen, ook voor toehoorders zonder technische achtergrond.
Bij voldoende belangstelling is een rondleiding naar De Sterrewacht mogelijk.

Lex Scheers is vanaf zijn natuurkunde studie al geïnteresseerd in de astronomie.
Hij is lid van de Werkgroep Leidse Sterrewacht, waarvan een van de doelstellingen is het in goede en functionele staat houden van de historische astronomische instrumenten.