2016 02 Maskers

2016 02 Venetie

9 februari 2016, ‘Venetië en haar maskers: Carnaval en Feesten’, lezing door Olga Dol

Venetië is niet alleen de perfecte bestemming voor een paar dagen romantiek; het is tevens de meest bijzondere plek op aarde om carnaval te vieren. Als je houdt van traditie, mystiek en spektakel, dan moet je een keer aanwezig zijn geweest bij het Venetiaanse carnaval. Maar dan wel gemaskerd!
De inspiratie voor de maskers die nu worden gedragen tijdens het Venetiaanse carnaval, komt grotendeels uit de theatervorm commedia dell’arte. Dit is een manier van toneelspelen die zeer waarschijnlijk in Italië is ontwikkeld door rondtrekkende toneelgezelschappen. Elke uitvoering binnen de commedia dell’arte had dezelfde vaste karakters, die dus overal herkenbaar moesten zijn.
 

 

Olga Dol, auteur van vele succesvolle hobbyboekjes, heeft zich de laatste jaren toegelegd op het beschilderen en versieren van Venetiaanse maskers. Haar maskers zijn uniek in Nederland: zij mocht de maskers maken voor de Koninklijke verjaardagsopera Don Giovanni, maskers voor ‘Symfonica in Rosso’ en voor de fotografie van Marco Borsato.
Voor carnavalsverenigingen maakt zij al jaren series maskers op aanvraag en van speciaal ontwerp. Daarnaast geeft zij les en verzorgt regelmatig lezingen over de historie van Venetië, haar maskers en anekdotes.
olgadol.nl