2020 09 Mommers JanvEyck

Voorjaar 2020 organiseerde het Museum voor Schone Kunsten in Gent de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Circa de helft van zijn schilderijen én de buitenluiken van het beroemde ‘De aanbidding van het Lam Gods’ waren hier te bewonderen. Helaas moest de tentoonstelling vroegtijdig de deuren sluiten vanwege de corona-maatregelen.

In deze lezing volgt u het spoor van Jan van Eyck. U maakt kennis met zijn familie en met zijn opdrachtgevers, onder wie Joos Vijd en Philips de Goede. Ook ontdekt u wat deze schilder zo bijzonder maakte, en hoe zijn vernieuwingen de schilderkunst tot een ongekend niveau tilden. Fabelachtige details tonen u zijn ongekende observatievermogen. En door het gebruik van olieverf kon hij de werkelijkheid overtuigend weergeven in zijn schilderijen. Deze vernieuwing werd veel nagevolgd en zorgde ervoor dat deze middeleeuwer tot op de dag van vandaag een beroemdheid is.

In deze lezing geniet u van enkele van zijn mooiste werken die te zien waren in de tentoonstelling, zoals de Annunciatie, en de Madonna bij de fontein. Maar we bekijken ook uitvoerig ‘De aanbidding van het Lam Gods’, zijn meest beroemde werk.

In het echt is het op eikenhout geschilderde veelluik te bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal te Gent. Tickets met tijdslot.

Birgitte Mommers (1976) is kunsthistorica en docente kunstgeschiedenis.
Met haar eigen bedrijf Art & Leisure biedt zij (online)-lezingen aan en rondleidingen door musea en belangrijke tentoonstellingen.
ArtandLeisure.nl