2015 04 GoudenKoets

21-04-2015, 20.15 uur
i.s.m. Oranjevereniging Leiderdorp

Oranjelezing in de Scheppingskerk,
Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD Leiderdorp

Het Koninklijk Stal·departement
van het Koninklijk Huis, lezing
door stalmeester G.E. Wassenaar

Toegang voor leden en niet-leden: gratis
Welkom vanaf 19.45 uur.

Kolonel der Marechaussee Bert Wassenaar, stalmeester van Zijne Majesteit de Koning, geeft in zijn huidige functie leiding aan de afdeling Koets- en Rijstal, de afdeling Garage en het bureau Luchtvaartzaken. De lezing zal gaan over de Dienst Koninklijk Huis in het algemeen en het Koninklijk Staldepartement in het bijzonder.

Het Koninklijk Staldepartement is door Koning Willem I in 1815 opgericht en is van oudsher belast met de voorbe­reiding en de uitvoering van al het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en de Hofhouding. Dat vervoer gebeurde vroeger alleen met paard en rijtuig; later zijn daar andere vervoermiddelen bij gekomen zoals trein, auto en vliegtuig.
In 1878 werd het huidige gebouw aan de Hogewal te Den Haag betrokken als enige locatie.

De organisatie van het Koninklijk Staldepartement omvat zo’n 50 personeelsleden op diverse afdelingen waaronder chauffeurs, koetsiers, een zadelmaker, een rijtuigmaker en administratief personeel.

Naast de auto’s en bus hebben zij de zorg voor circa 24 koets­paarden, 8 rijpaarden, ruim 70 rijtuigen variërend van oefen­brik tot Gouden Koets en een prachtige collectie gala-harnache­menten. Deze gala-harnachementen (gala-tuigage) zijn meer dan 100 jaar oud, maar worden nog steeds gebruikt.

De rijtuigen uit de Koninklijke Stallen worden nog zeer regelmatig gebruikt; niet alleen met Prinsjesdag wanneer H.H.M.M. de Koning en Koningin en andere betrokken leden van het Koninklijk Huis naar de Ridderzaal worden gereden, maar ook op andere dagen.

Zo worden b.v. bij de ceremonie ‘aanbieden geloofsbrieven’ in Den Haag bijna iedere woensdag in Nederland nieuw-benoemde buitenlandse ambassadeurs per rijtuig naar het Paleis Noordeinde gereden, waar zij de Koning hun geloofsbrieven aanbieden. Daarnaast maken diverse leden van het Koninklijk Huis regelmatig gebruik van de rijpaarden om een strandrit in Den Haag of een mooie bosrit in Apeldoorn te maken.

► In september 2015 viert Nederland 200 jaar Prinsjesdag. Een groots evenement in Den Haag met koninklijke ceremoniële optredens en vele activiteiten op het gebied van cultuur, historie, gastronomie en mode. Vier dagen lang, van za.13 t/m di.16 september.